A mezei rendőrségtől a mezei őrszolgálatig - Bacsárdi, József; Christián, László; Sallai, János (Magyar Rendészet, 2019)
A magyar rendészeti jogtörténetben kiemelkedő jelentőséggel bír a mezei rendőrség, hiszen az első rendőrségi törvény a 1840. évi IX. törvénycikk volt a mezei rendőrségről. A későbbi, 1894. évi szabályozás értelmében minden községnek kötelessége volt a határainak őrizet céljából esküt tett mezőőrt alkalmazni, illetve minden 100 holdnál több földtulajdonnal rendelkező egyén, valamint zárt, bekerített hely tulajdonosa tarthatott mezőőrt. A mezei rendőrségek meghatározó jellege, és a mezőőrök általános jelleggel történő alkalmazása óta nagy utat járt be a jogintézmény. A 20. században tapasztalt háttérbe szorulás után az elmúlt a rendszerváltás után kezdenek újraéledni a mezei őrszolgálatok. Jelen tanulmányban az önkormányzat rendészet ezidáig nem kutatott ágát a mezei őrszolgálatok (mezőőrségek) működését tekintjük át.