Egyszerűen magyar — avagy magyar állampolgárrá válás egyszerűbben - Ludányi, Ágnes (Magyar Rendészet, 2016)
Az „egyszerűsített” honosítás elsődleges célja a magyar állampolgárság könnyebb megszerzésének biztosítása, főként a kisebbségben élő magyarok számára, bár az alanyi kör 2013-ban kibővült a nem magyar származású személyekre is. Az „egyszerűsített” honosítási eljárás teljes körű ismerete magában foglalja az előzményeket is, valamint a törvénymódosítást és az eljárást, s nem utolsósorban annak eredményeit.