Mérföldkő vagy határkő? Mérlegen az új szabálysértési törvény - Kis, Norbert (Magyar Rendészet, 2016)
A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény az 1955-ben létrejött szabálysértési jogterület jogrendszeren belüli helyét alapvetően változtatta meg. Az új törvénnyel egy kriminális szabálysértési jog jött létre, amely a közigazgatási büntetőhatalom alkotmányos kontrolljának is új elvi irányt adott. A közigazgatási represszió jogállami kodifikációja olyan mérföldkőhöz ért, amely felveti a közigazgatási büntetésekről szóló önálló kerettörvényi szabályozás szükségességét is.