A migrációhoz kapcsolódó, büntetőjogon kívüli szankciók lehetőségei - Hautzinger, Zoltán (Magyar Rendészet, 2016)
A migrációhoz kapcsolódó jogellenes magatartások rendszerint a társadalomra kevésbé veszélyes cselekményekben (engedély nélküli határátlépés, úti okmány tekintetében megvalósuló közokirat-hamisítás, jogellenes belföldi tartózkodás stb.) nyilvánulnak meg. Erre tekintettel, ha e magatartások súlyosabb bűncselekményhez (embercsempészés, külföldi által elkövetett személy elleni vagy közveszélyt okozó cselekmények) nem kapcsolódnak, indokolt lehet szankcionálásuk más jogalkalmazási lehetőségének keresése. Megoldás lehet egyes tényállások büntetőjogon kívüli megfogalmazása vagy a bűncselekmények elbírálásának célszerűségi szempontok miatti más eljárásra terelése. E tanulmány az EU-tagállamok vonatkozó szabályozásából kiindulva a lehetőségek vázlatos áttekintésére tesz kísérletet.