Perújítás a büntetőeljárásban. Empirikus kutatás gyakorlati ügyek áttekintése útján - Fejesné Varga, Zita (Magyar Rendészet, 2016)
A perújítás olyan rendkívüli jogorvoslat, amely a jogerős döntés felülvizsgálatát teszi lehetővé akkor, amikor az igazság elérését célzó törekvés szigorú törvényi feltételek mellett megelőzheti a jogerőben testet öltő jogbiztonság követelményét. A jogerős bírói döntést követően a büntetőeljárásban a perújítás gyakran igénybevett jogorvoslati eszköz, ezért kutatásomban a perújítási ügyek vizsgálatát tűztem ki célul. Ez a Debreceni Ítélőtábla 2005-ben befejezett, perújítással kapcsolatos összes ügyének (147) teljes áttekintését jelentette különböző szempontok alapján. Az összegző megállapítás szerint kevés esetben történik a jogerős döntés perújítási eljárásban történő megváltoztatása, azonban az a tény, ha egyetlen esetben is, de sor kerül az esetleges tévedés kiküszöbölésére, bizonyítja, hogy a perújítás szükséges jogintézmény.