Rendőr-, rendőraltiszt-, rendőrtörzsaltiszt-képzés a m. kir. rendőrség államosítása után - Sallai, János (Magyar Rendészet, 2016)
A magyar rendőrség életében meghatározó pont volt az államosítás (1919), melyet követően a fővárosi rendőrség mintájára létrejött az egységes m. kir. állami rendőrség. Az államosítást követően a belügyminisztérium és a rendőrség vezetése kiemelt figyelmet fordított a rendőri állomány képzésére, ellátására. Ennek részeként miniszterelnöki rendelet szabályozta a feltölthető rendőri állásokat, a rendőri altisztképzés rendszerét, az oktatandó elméleti és gyakorlati ismeretek körét, a tanfolyamok rendszerét, valamint a vizsgakötelezettségeket.