A mikroszimuláció lehetőségei a nyugdíjrendszer és az intelligens informatikai biztonsági rendszer modellezésében - Szabó, Zsolt Mihály (Magyar Rendészet, 2017)
Magyarországnak az Európai Unió tagjaként különböző kihívásokkal kell szembenéznie, melyek közül a legfontosabbak az egészségügyi rendszer, a társadalombiztosítási és nyugdíjrendszer, valamint az adórendszer átalakítása. Az említett gazdasági és társadalmi kihívások hosszú távú kormányzati stratégiákat követelnek meg, mely stratégiákat valamilyen módon modellezni, tesztelni, ellenőrizni szükséges. Ennek megoldására találunk hatékony módszertant és lehetőségeket a mikroszimuláció alkalmazásával, melyet az Európai Unió fejlettebb országaiban már régóta alkalmaznak az intézkedések hatásainak ellenőrzésére. A tanulmány három részből áll. Első része a mikroszimulációs modellezés elméleti tervezési folyamatát foglalja össze. A második rész a nyugdíjmodellezés lehetőségeivel foglalkozik. A harmadik rész az intelligens informatikai rendszer egy területével: a komplex informatikai biztonsági rendszer egy lehetséges modelljét mutatja be egy állami nyugdíjfolyósítónál.