A dánosi rablógyilkosság kutatásának egy érdekes eredeti forrása - Ibolya, Tibor (Magyar Rendészet, 2017)
A tanulmány a forráselemzés és forráskritika fontosságára mutat rá egy megtörtént bűnügy tudományos kutatásával kapcsolatban. Az 1907-ben elkövetett dánosi rablógyilkosság elsőrendű vádlottja a „kóborcigány” Lakatos Balog János (Sztojka Párnó) életfogytiglani fegyházbüntetéséből 1937-ben történő kiszabadulásakor találkozott egy rendőrtiszttel, akivel beszélgetett a bűncselekményről. A rendőrtiszt ezt megörökítette későbbi feljegyzésében, a szerző – aki a feljegyzés felkutatója is egyben – ezt hasonlította össze egy, a fegyenccel a korabeli sajtóban megjelent interjúban elhangzottakkal. A látszólag fontos részletben eltérő forrásszövegek összehasonlítása, és az ügyről tudható tények objektív adatokat szolgáltattak az ügy legfontosabb szereplőjéről.