Az állampolgárságtól megfosztás Franciaországban - Vajkai, Edina (Magyar Rendészet, 2017)
Jelen tanulmányban először sorra veszem a francia állampolgárság megszerzésének és elvesztésének lehetséges módjait, külön figyelmet szentelve az állampolgárságtól megfosztás kérdésének. A megfosztás történelmi vonatkozásait követően elemzem az 1973 óta, többnyire terrorizmussal kapcsolatos állampolgárság-visszavonásról szóló döntések okait és hátterét, felhívva a figyelmet a törvényi és nemzetközi szerződésekből fakadó korlátokra. Ezenfelül ismertetem az állampolgárságtól megfosztás kiterjesztéséről szóló francia alkotmánymódosító vita főbb pontjait.