A modern menekültügyi rendszer létrehozása és fejlődése a rendszerváltoztatás időszakában Magyarországon - Klenner, Zoltán (Magyar Rendészet, 2017)
Jelen dolgozat rövid történeti áttekintést nyújt a modern hazai menekültügyi rendszer megteremtésének „hőskorára”, amely a rendszerváltozás előtti időszaktól az 1990-es évek közepéig tartott. Ebben az időben csatlakozott hazánk az 1951. évi genfi egyezményhez, illetve teremtette meg azt a jogszabályi rendet és intézményi struktúrát, amelynek segítségével két jelentős menekültválságot is sikeresen kezelt. Magyarország a romániai menekültek befogadásával, illetve a délszláv háború menekültjeinek ideiglenes védelmével és ellátásával nemzetközi szinten is elismerést vívott ki.