Gondolatok a vezetésről, a parancsnoki munkáról – A vezetés a legrégebbi művészet és a legújabb tudomány - Piros, Attila (Magyar Rendészet, 2017)
A vezetési tevékenység alapja annak a felismerése, hogy az egyéni és a közösségi célok elérése megköveteli az emberek közötti munkamegosztást, az együttműködést és ennek koordinációját, azaz szervezését illetve vezetését, irányítását. A felismerésen túlmenően fokozatosan és folyamatosan egyre tudatosabb emberi cselekvéssé vált a vezetés, amely napjainkra méltán emelkedett a tudomány rangjára. Korunk vezetés- és szervezéstudománya interdiszciplináris jellegéből adódóan mind elméletében mind gyakorlatában ötvözi a pedagógia, a pszichológia, a szociológia, a jog és a történelemtudományok ismereteit.