Belügyi Szemle 1953—1990: politikai elkötelezettség versus tudomány - Deák, József (Magyar Rendészet, 2017)
A tanulmány arra keresi a választ, hogy Belügyi Szemle elmúlt évtizedekben megjelent számaiban megtalálható információtömeg elemző-értékelő feldolgozása, hasznosítása hogyan szolgálhatná a közszolgálat, a belügyi igazgatás fejlesztését, a szervezet működését. A folyóiratnak a hazai tudományos életbe való bekapcsolódása, annak szabályaihoz történő illeszkedése napjainkban is hozzájárul a minisztériumi tevékenység tudományos szintű elismeréséhez, népszerűsítéséhez. A rendészeti szaklap propagandaeszközkénti alkalmazása pedig tovább gazdagította a belügyi vezetés lehetőségeit saját törekvéseinek kifejezésére. A folyóirat történetében a kezdetben nyíltan hirdetett politikai elkötelezettség a hatvanas évektől fokozatosan teret engedett a szakmai és a tudományos szempontoknak, de mindvégig akadályozta a magasabb szakmai hatásfok kifejtését, korszakonként más és más intenzitással.