Helyzetkép a déli határszakaszon bekövetkezett tömeges migráció rendészeti kezeléséről - Szép, Ferenc (Magyar Rendészet, 2017)
A publikációm elkészítésével nem egy újabb, a migráció tárgykörével foglalkozó, az eddigi ismereteket új összerendezésben megjelenítő témát szerettem volna megcélozni. A migráció és annak kezelése stratégiai kérdés, ezért a kitűzött célomat is ennek megfelelően súlyoztam. A témában számos írás született. Ettől függetlenül doktori értekezésemben foglalkozom a migráció fogalmával, általános helyzetével. Áttanulmányozom a balkáni, a közel-keleti, és az afrikai térségből elinduló migrációs mozgások fő útvonalait, miértjét, kiváltó okait, trendjeit. Bemutatom a szerb–magyar államhatáron napjainkra kialakult tömeges méretű migráció hazai kezelését, hatásait a rendőrség szempontjából.