A büntetlen önbűnpártolás határai - Tóth, Géza (Magyar Rendészet, 2018)
A tanulmányban az önbűnpártolás jelenségét vizsgálom. Az önbűnpártolás a terhelt által a védekezési szabadsága körében kifejtett azon magatartások összessége, amelyek a gyanú elterelését, illetve a gyanú áthárítását eredményezhetik. Ezen magatartásokat azonban a Btk. a hamis vád, illetve a hatóság félrevezetésének tényállása körében rendeli büntetni. Ennek értelmében az önbűnpártolás határainak kijelölése elengedhetetlen ahhoz, hogy a terheltet megillető nemo tenetur elve érvényesüljön a büntetőeljárásban.