A hatékony védelemhez való jog az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatában - Gácsi, Anett Erzsébet (Magyar Rendészet, 2018)
A tágabb és szűkebb értelemben kategorizálható fegyverek egyenlősége elv a tisztességes eljáráshoz való jog lényegi eleme, amely a büntetőeljárásban azt garantálja, hogy a védelemnek (terhelt és védő) a váddal összevethető súlyú jogosítványai legyenek. A védelemhez való jog (az EJEB joggyakorlatában, valamint több külföldi, valamint az új magyar büntetőeljárási törvényben: hatékony védelemhez való jog) a tisztességes eljáráshoz való jognak nevesített eleme, a fegyverek egyenlősége elvnek pedig tágabb értelemben szintén egyik alkotóeleme (szűkebb értelemben azon kívül esik, azonban több kapcsolódási pontjuk van). Tanulmányomban a hatékony védelemhez való jog tartalmát az EJEB joggyakorlatán keresztül mutatom be.