A szervezett bűnözés gazdasági háttere és a pénzmosás - Szendrei, Ferenc (Magyar Rendészet, 2019)
A szervezett bűnözés eredményes működése szükségszerűen hozta magával a pénzmosás megjelenését, és azóta is szoros kapcsolatban működnek. Az unió pénzmosás elleni irányelveit összehasonlítva próbáljuk meg bemutatni, hogyan változott a szervezett bűnözés, milyen új jövedelemforrások jelentek meg, ezekre milyen pénzmosási technikák alakultak ki, azokra hogyan reagált a jogalkotás. A tanulmány célja, hogy bemutassa a pénzmosás elleni küzdelemben a lisszaboni szerződés hatálybalépése után bekövetkezett változásokat és a pénzmosás elleni uniós fellépés aktuális tendenciáit. Kiemelten foglalkozva a 2015-ben elfogadott IV. pénzmosási irányelv, valamint a korábbi irányelvek összehasonlításával és azok hatásával a szervezett bűnözésre.