Az izraeli szent helyek védelmére vonatkozó biztonsági struktúra bemutatása a vallási közösségek és a rendőrség közötti kapcsolattartás kialakításának rendészeti koncepciója vonatkozásában - Szabó, Csaba (Magyar Rendészet, 2018)
A vallási szélsőségek kutatócsoport kutatási időszakán belül két tanulmány keretében lett kifejtve a keresztény szent helyek védelmi és biztonsági struktúrájának elemzése. Az egyik tanulmány az európai keresztény szent helyeket érintő új típusú biztonsági kihívások elemzését vizsgálta a kritikus infrastruktúraként történő azonosításának érdekében, míg a másik tanulmány a magánbiztonsági szektor szerepét vizsgálta a keresztény szent helyek biztonsági modelljének kialakítása érdekében. A tanulmányokban elsősorban biztonsági, védelmi, magánbiztonsági, valamint rendészeti modellek keretében vizsgálták a felvázolt hipotéziseket a keresztény szent helyek védelme érdekében. Jelen tanulmányban arra keressük a válaszokat, hogy Izrael (amely a legfontosabbnak tartja a szent helyek védelmét), milyen rendészeti módszerek és védelmi modellek alkalmazásával valósítja meg ezen speciális biztonsági előírásokat. Amint az alábbiakban részletesebben kifejtem, az izraeli törvények megkövetelik, hogy az emberek a szent helyeket tiszteletben tartsák, és az izraeli hatóságok tisztában vannak ezekkel a fontos helyszínekkel kapcsolatos társadalmi érzékenység jelentőségével, különösen az egyes vallási közösségek csoportjai közötti erőteljesebben növekvő feszültségek időszakában. Egy olyan országban, ahol a különböző vallások legszentebb helyszínei nagyon közel találhatók egymáshoz földrajzi értelemben, az izraeli rendvédelmi szervek előtt álló kihívásokat úgy lehet azonosítani, hogy minden szent helyet és területet egyenlően kell megvédeni, és egyben lehetővé tenni az egyén és a vallási közösségek számára, hogy megkülönböztetés nélkül hozzáférhessenek szabadon a béke a közrend és a közbiztonság hatékony fenntartása mellett, egyúttal gyorsan és hatékonyan megszüntetve a felmerülő feszültségeket és törvénysértéseket. Ezek a rendészeti és katonai jellegű kihívások folyamatos és szakszerű erőfeszítéseket kívánnak a megfelelő társadalmi egyensúly megteremtése érdekében.