A komplementer rendészet nagykorúvá válása - Christián, László (Magyar Rendészet, 2025)
A 21. században a biztonság megteremtésének közege és mikéntje alapjaiban változott meg, a felmerülő veszélyek volumene, intenzitása új megközelítésre készteti a biztonság megteremtésében érintett szereplőket, különösképpen az államot, hogy miként tud megfelelni a sokasodó kihívásoknak. Folyamatos megújulásra van tehát szükség, és nem lehet figyelmen kívül hagyni egyetlen olyan szereplő bevonását és új, addig nem alkalmazott megoldást sem, amely a komplementer rendészeti megközelítéssel tehermentesítheti az államot, és támogatja a közbiztonság védelmének ügyét. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszéke (Tanszék) ezt a nemes és hitünk szerint fontos ügyet szolgálja 2013-asmegalakulása óta. A Tanszék egyszerre tudott elismert és megkerülhetetlen képzési, oktatási, kutatási és szakmai kulcsszereplővé válni a magánbiztonság és az önkormányzati rendészet területén. Fennállásának 10. évfordulója alkalmából 2024 májusában nívós nemzetközi konferenciára került sor az NKE-n, ennek apropóján érdemes áttekinteni az első évtized eredményeit.