A polgárőrség oktatási rendszere - Kardos, Pál (Magyar Rendészet, 2024)
A tanulmány célja a közrend, a közbiztonság megteremtésében és fenntartásában közreműködő polgárőrség hatékony, színvonalas feladatellátását megalapozó oktatások, képzések részletes bemutatása a képzések szintjeinek, területei jellegének megismertetésével, az oktatási feladatok ellátásában közreműködő szervezeti egységek és külső szervek megjelölésével. A tanulmány szerzője gyakorló rendészeti szakemberként és gyakorló polgárőrvezetőként foglalja össze a polgárőrség oktatási tevékenységét, a legfontosabb képzések, azok elemei jelentőségének kiemelésével. Rendszerezve, csoportosítva tárja az olvasó elé az oktatásokat az alapismereti képzéstől a Polgárőr Akadémiáig, illetve területek szerint bontva az OPSZ éves képzési tervének megfelelő logikában. A szerző a közbiztonság megteremtésében és fenntartásában való hatékony és törvényes közreműködés érdekében a szakmailag felkészült állománnyal történő feladatellátás lényegére irányítja a figyelmet, rávilágítva a szakmai ismeretek meglétének fontosságára, ami az önálló és a társszervvel közös szolgálatellátás során kamatozik. A tanulmány szerzője a polgárőrség működésének átfogó tudományos kutatásához, feltérképezéséhez kíván hozzájárulni, felismerve azt, hogy a kutatott téma a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság fenntartásában való civil közreműködés, ennélfogva a rendészeti együttműködés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a jelenlegi körülmények között a polgárőrség szerepvállalása nélkülözhetetlen segítség a rendőrség számára.