Gyanús eltűnések és halálesetek – titkos információgyűjtés és egyéb hatósági intézkedések: Dr. Unger Jenő két nyomozati munkáról szóló írásának ismertetése - Sidló, Mariann (Magyar Rendészet, 2024)
Az emberi élet a legnagyobb érték, ezért a rendőrség legfontosabb feladatai közé tartozik az eltűnések és a gyanús elhalálozások vizsgálata. A tanulmány célja feltárni az erre vonatkozó elfeledett szakmai anyagokat, ezen belül dr. Unger Jenő írásait, akinek a ’30-asévekben megjelent szakmai publikációi szolgálnak cikkemhez forrásanyagként. Unger Jenő tapasztalt rendőrként és oktatóként a tudós alaposságával járja körül az ilyen eseteket. Alesetekre lebontott részletes útmutatást ad a nyomozó hatóságok számára, hogyan járjanak el az ilyen kényes ügyekben. Tanulmányait a megtörtént esetek leírása teszi színessé és tanulságossá. Mind az Eltűntek nyomozása, mind Az ölési szándék leplezése című munkájában lényeges elem a titkos információgyűjtés, amelyet a nyomozás során puhatolódzásként és megfigyelésként hajtanak végre. Az eltűnések esetében az okok felderítése választ adhat arra a kérdésre, hogy hová távozhatott az, aki eltűnt, ami a szükséges intézkedésekre is kihatással van. Haláleseteknél pedig azt lényeges megvizsgálni, hogy állhatott-e valaki érdekében az elhalálozás. A halál oka lehet természetesnek látszó és természetellenes, de balesetnek tűnő egyaránt. A legsúlyosabb bűneset az emberölés, ezért aki ilyet követ el, azt gyakran leplezni igyekszik. De egy jó rendőrnek mindig gyanakodnia kell, ezért szükséges megvizsgálnia minden erre okot adó körülményt. Mivel olyan eseteket is vizsgálni kell, amelyekről később mégis kiderül, hogy nem történt bűncselekmény, vagy az eltűntek is előkerülhetnek, esetleg maguk is lehetnek tettesek, ezért a nyomozás során körültekintően, részben a titkos információgyűjtés módszereivel kell eljárni.