A modern és posztmodern terrorizmus: változatos elkövetési módszerek és eszközök - Faggyas, Attila; Rémai, Dániel (Magyar Rendészet, 2024)
A modern kori terrorizmus jelentős biztonsági kihívásokat jelent mind nemzeti, mind globális szinten. A terrorizmus folyamatosan változik és fejlődik, különös tekintettel az elkövetési formákra. A terrorizmus gyökerei és alapvető működése rendkívül egyszerű, ugyanakkor a terrorizmus jelensége rendkívül komplex és sokdimenziós. A társadalom értelmezése meghatározó, mivel a terrorizmus definíciója változhat társadalmi értékrendtől függően. Az elmúlt években a biztonsági fenyegetések értelmezése egyre inkább a társadalom percepcióján alapul, ami felülírhatja a hagyományos definíciós kereteket. A terrorszervezetek és a terrorellenes erők szembenállásában jelen van az akció-reakció elve, azaz a terrorszervezetek fejlődése kihívás elé állítja a terrorelhárító szervezeteket, és fordítva. A terrorizmus megváltozott elkövetési módjai kiemelten érintik az első reagáló erőket. A tanulmány azt a célt tűzte ki, hogy áttekintse a terrorizmus legfontosabb jellemzőit és fejlődését, kiemelt figyelmet szentelve az új elkövetési módszereknek.