A futballhuliganizmus jelenségének vizsgálata az NB II bajnoki rangadóján: Esettanulmány - Dulai, Péter; Fekete, Csaba; Freyer, Tamás; Papp, Dávid (Magyar Rendészet, 2024)
Kutatócsoportunk a 2022/2023-asNB II-esbajnokság tavaszi fordulójának mérkőzésére (MTK–DVTK) látogatott ki, hogy a futballhuliganizmus megjelenési formáit vizsgálja. A labdarúgópályán és környékén zajló erőszakos, deviáns eseményeket általában a futballhuliganizmus körébe soroljuk. A mérkőzésen történt, nagy sajtóvisszhangot kiváltó esemény – a DVTK kapusa kivédte az MTK utánpótláskorú játékosának kezdő lövését, amelynek elvégzését a kisfiú születésnapi ajándékként kapta szüleitől – azonban egy új formája a labdarúgó-mérkőzésekhez köthető devianciának. Az esettanulmányban kísérletet teszünk a rangadó eseményeinek feldolgozására, a rendőri–rendezői biztosítás bemutatására.