A letartóztatotti létszám alakulása a pandémia időszakában a biztonság és a környezettudatosság dimenziójában - Czenczer, Orsolya (Magyar Rendészet, 2023)
A büntetés-végrehajtási szervezet külön törvényben meghatározott, egyedi, sajátos feladatokat ellátó állami, fegyveres rendvédelmi szerv. Alapvetően gondolhatunk a büntetés-végrehajtási szervezetre mint az állam büntetőjogi igényéből fakadó végső érvényesítőjére, amelynek fő profilja a szabadságvesztés-büntetés végrehajtása. Azonban ennél sokkal színesebb és sokrétűbb feladatot lát el. Többek között felelős a büntetőeljárásból fakadó letartóztatás végrehajtásáért – pontosabban foganatosításáért – is, amely nem más, mint a személyi szabadságot legsúlyosabban korlátozó, büntetőeljárásjogi, bírói engedélyhez kötött kényszerintézkedés. Jelen tanulmányban azt vizsgáljuk, hogy milyen hatással volt a pandémia a letartóztatás alakulására a hazai bv. intézetekben, és hosszú távon mit eredményezhet a telítettségre vonatkozóan a letartóztatott fogvatartottak számának növekedése.