A közbiztonság mint a rendészet célja a Bibliától napjainkig - Búzás, Gábor (Magyar Rendészet, 2023)
A közbiztonság olyan állapot, cél, amely egy közösség számára ideálisnak, de legalább élhető, elfogadható állapotnak tekinthető. Állapot, amelyben a közösség zavartalanul élheti mindennapjait, teljesítheti alapvető funkcióit. A közbiztonság fogalma modern produktum, de egyes tartalmi elemei minden korban, már a jogtudományi elemzések előtt megjelentek. Cikkemben néhány „pillanatkép” segítségével mutatom be, hogy milyen úton jutottunk el a közbiztonság modern definícióihoz.