Miben segítik a nyelvi ujjnyomok a nyomozást? - Ürmösné Simon, Gabriella (Magyar Rendészet, 2019)
A tanulmány abba nyújt betekintést, hogy miben segítheti a nyomozó hatóság munkáját a nyelvész, vagy a forenzikus nyelvész szakértő. Mikor valamely ponton megreked egy nyomozás, akkor a hatóság kezdeményezheti külsős szakértő bevonását is. A nyelvi ujjnyomaink is közvetíthetnek üzeneteket, valamint bizonyítékot is nyújthatnak arra nézve, hogy ki lehetett a bűnelkövető, ki írhatta a levelet, kinek a hangját halljuk egy hangfelvételen, egyszóval, a nyelvész szakértő is az elkövető életkorát, nemét, hovatartozását és egyéb jellemzőit képes profilozni.