A kriptovaluták és az e-bizalom kapcsolata - Dornfeld, László (Magyar Rendészet, 2022)
A kriptovaluták kapcsán élénk diskurzus folyik mind a közbeszédben, mind a tudományos életben. Egyesek a jövő úttörő technológiájának tartják, mások jóval szkeptikusabbak alkalmazásának lehetőségeit illetően. A kriptovalutákkal kapcsolatos vizsgálódásban nemcsak az anonimitás és a harmadik fél kizárásának igénye emelendő ki, de a bizalom szerepe is, hiszen apropóját a társadalom bizalomvesztése adta, kitalálói pedig egy bizalmat nem igénylő rendszert kívántak megalkotni. Az egyéves kutatás eredményeit összegző, többrészesre tervezett tanulmánysorozat első írása bemutatja a kriptovalutákkal kapcsolatos fogalmi kérdéseket és vitákat, a kriptovaluták elméleti alapjait és működését, valamint a kriptopiacokat és azok fő szereplőit. Ennek az elméleti alapozó írásnak a legfőbb célja, hogy képet nyújtson a téma alapjairól, amely jobban érthetővé teszi majd a kriptovaluták és a bűnözés kapcsolatának vizsgálatát a későbbi tanulmányokban. Ez egyúttal komplex megközelítését is lehetővé teszi, hiszen az e-bizalommal kapcsolatos és a kriminológiai szempontok összefüggéseire világhíthat rá.