A rendőrség személyvédelmi feladatai – visszatekintés az elmúlt 10 évre - Nagy, Tamás (Magyar Rendészet, 2021)
Az állami rendészet elmúlt tíz évét olyan folyamatos változás jellemezte, amely a feladat- és hatáskörök módosításától egészen az új intézmények létrehozásáig terjedt. A hazai rendészetnek kevés olyan területe van, amelynek átalakítása annyira szerteágazó lett volna, mint a személyvédelem esetén. Az elmúlt tíz évben nemcsak a jogszabályi környezet (szabályozás), hanem a korábbi intézményrendszer (szervezet), valamint az ehhez kapcsolódó feladat- és hatáskörök (működés) is gyökeresen megváltoztak. A folyamat teljes egészében átalakította a tevékenység hátterét, olyannyira, hogy az – bizonyos szempontból – a terület reformjaként is értelmezhető. A Magyarország érdekei szempontjából különösen fontos személyek védelme a rendészet kevésbé ismert területei közé tartozik, bár jelentősége vitathatatlan. E tanulmány célja, hogy röviden bemutassa az elmúlt évek személyvédelmet érintő változásait, és ismertessem ezek hatását a terület 2010 utáni működésére.