Baranya megye, Pécs szerb megszállása és a rendőrség államosítása Trianon után - Ernyes, Mihály (Magyar Rendészet, 2021)
1918. november 13. és 1921. augusztus 27. között, a Belgrádban aláírt katonai egyezmény következtében, Baranya megye nagy területén szerb impérium volt. A rendőrség, a közbiztonságvédelmi feladatait a megszállók ellenőrzése alatt és gyakori közreműködésével látta el. A közállapotok, különösen a közbiztonság romló helyzetet mutattak. 1919 őszétől megvalósult a vidéki rendőrség államosítása, amelynek manifesztálódása Pécs-Baranyában közel két év késéssel történt. A kerületi rendőr-főkapitányság szervezése Kaposváron indult, és 1921 augusztusában Pécsett fejeződött be. Az időközben, 1920. június 4-én, aláírt trianoni békediktátum behatárolta a rendőrség létszámát és fegyverzetét. A testület működésében folyamatosan érvényesültek takarékossági követelmények is.