Büntetőjogi oktatás a felsőfokú rendészeti képzésben - Schubauer, László (Magyar Rendészet, 2014)
A tanulmány a rendvédelmi szakemberek (rendőrség, határőrség, vámhatóság, büntetés-végrehajtás stb. számára képzett tisztek) büntetőjogi képzésének rendszerét mutatja be, és összehasonlítja a joghallgatókéval. A képzési idő, az oktatott témakörök, a tankönyvek összehasonlításával a szerző megállapítja, hogy a rendvédelmi hallgatók és a joghallgatók büntetőjogi képzése megegyezik (kompatibilis). A szerző ír a hallgatók gyakorlati képzésének problémájáról is. Megállapítja, hogy több módszert kipróbáltak azért, hogy a hallgatók ne csak elméleti, hanem gyakorlati ismereteket is szerezzenek az egyetemen. Véleménye szerint az ismertetett módszerek egyike sem vezet jó eredményre. A hallgatók nem képesek együtt alkalmazni a büntetőjogi, büntető eljárásjogi, kriminalisztikai ismereteket, és erre az egyetemen nem lehet megtanítani őket. A szerző úgy gondolja, hogy – a jogászokhoz hasonlóan – szükséges a rendvédelmi szakemberek egyetemi tanulmányok utáni gyakornoki képzésének bevezetése.