Az Európai Unió vámintézkedései magyar (tagállami) szemmel - Szendi , Antal (Magyar Rendészet, 2014)
Külkereskedelem, behozatal, kivitel, vámfizetés, export-, importkorlátozások, -tilalmak, különféle nemzetközi gazdasági, ereskedelmi megállapodások – szinte nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk a fenti kifejezések valamelyikével az írott vagy elektronikus médiában, híradásokban. A vámhatóság munkatársaival, illetve az általuk végzett munkával összefüggésben is leginkább az a nézet gyökeresedett meg a köztudatban, hogy olyan fegyveres szervről van szó, melynek dolgozóival leginkább csak a nyaralásból hazatérve, a határátkelőhelyeken vagy éppen a repülőtéren találkozhatunk; feladatuk pedig a behozott áruk után megfizetendő vámok beszedésére, illetve különféle veszélyes vagy tiltott áruk behozatalának megakadályozására korlátozódik.