Hol a határ? A büntetendőség problematikája az Alkotmánybíróság határozatainak tükrében - Amberg, Erzsébet (Magyar Rendészet, 2014)
Az 1978. évi Btk. vonatkozásában az Alkotmánybíróság számos alkalommal alakította a büntető anyagi jog normáit az alkotmányos büntetőjog biztosítása érdekében. Melyek e határozatok, és milyen általános tanulsággal szolgálnak a büntető jogalkotás mindenkori letéteményesei számára? A büntetendőség feltételrendszerének, a büntetőjog végső eszköz jellegének mely vetületei ismerhetők fel a taláros testület döntéseiben, s ezek mely absztrakt tartalmakat hordozva szolgálnak konstitucionális érdekeket a büntető jogalkotásban, jogszolgáltatásban? A büntető igazságszolgáltatás etikájának bástyáit magasabbá, szélesebbé teszik-e az alkotmánybírák iránymutatásai, vagy pusztán megszilárdítják azt? Befolyásolható-e a kriminálpolitika a testület véleménye útján? A tanulmány az AB büntetőjogi határozatainak olyan körét mutatja be, melyek iránymutatásul szolgálhatnak a fenti felvetések megválaszolására.