A társadalmi nem és a szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés. Az üldöztetés okai és a szavahihetőség vizsgálata - Pajter, Norbert (Magyar Rendészet, 2014)
A társadalmi nem, a nemi identitás és a szexuális orientáció miatt menekülni kényszerülők helyzetével, a velük szemben felmerülő eljárási problémákkal csekély mértékben foglalkoznak a különböző szakirodalmak annak ellenére, hogy ezek egyike sem számít igazán új jelenségnek. Témaválasztásom oka is éppen ez volt: felhívni a figyelmet arra, hogy egy ilyen egyszerű, az ember identitásától elidegeníthetetlen tényező miatt is bárki annyira kiszolgáltatottá válhat, hogy kénytelen legyen a hazáját elhagyni. Egy kérelmi eljárás során ugyanakkor ezek az okok nehezen bizonyíthatók, értekezésem egy részében éppen ezért a szavahihetőség vizsgálatával foglalkozom, hiszen olykor ezen múlhat egy kérelem elbírálásának végkimenetele. Mindennek sikeréhez fontos feladat lenne egy egységes menekültügyi rendszer kidolgozása is, amelyben már a társadalmi nem vagy a szexuális beállítottság okán üldözöttekkel kapcsolatos esetek cseréje is ugyanolyan kiemelt szerephez jutna, mint a bármely más ok miatt menedéket kérőkre vonatkozó bevett gyakorlatok.