Az idegenrendészet problémái 1947-ben - Fórizs, Sándor (Magyar Rendészet, 2014)
A publikáció az 1946–47-es időszak idegenrendészeti körülményeit mutatja be az akkori határőrség szemszögéből. Az általános helyzet elemzésén kívül feldolgozásra kerül néhány konkrét, a múltban bekövetkezett esemény is. A téma érinti a kelet-európai régióban a háborút követően kialakult, bonyolult nemzetiségi helyzetet és a tömeges exodust. A tanulmány alapját a határőrség parancsnokságának a Magyar Nemzeti Levéltárban található dokumentumai képezik.