A magyar rendészettudomány úttörője, Karvasy Ágoston - Sallai, János (Magyar Rendészet, 2014)
A magyar rendészet történetének első jelentős állomása Karvasy Ágoston: „A közrendészeti tudomány” című munkájának 1862-es megjelentetése volt. Az emblematikus jogtudós-akadémikus munkássága megalapozta a rendészet elméletét. Első, legsikeresebb műve „A politicai tudományok rendszeresen előadva” című értekezés volt, amelyben a korszakban megszokott módon tárgyalta a „rendőrségi tudományt”. Publikációmban Karvasy Ágoston életének főbb állomásai mellett a közrendészetről írt könyvét mutatom be.