A mentálisan beteg fogvatartottakkal mint speciális fogvatartotti kategóriával szemben megvalósuló embertelen, megalázó bánásmód – I. rész: Nemzetközi és hazai instrumentumok - Juhász, Andrea Erika (Magyar Rendészet, 2014)
Jelen téma teljes körű feldolgozásához elengedhetetlen először azoknak a nemzetközi dokumentumoknak a bemutatása, amelyekben megjelenik a mentálisan beteg fogvatartottak védelme. Meg kell határozni továbbá, hogy mit kell embertelen, megalázó bánásmód alatt értenünk, illetve érdemes áttekinteni azokat a nemzetközi dokumentumokat, amelyek kimondják e bánásmód tilalmát. A tanulmány ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága esetjogának tanulmányozása előtt bemutatja a releváns dokumentumokat, illetve felvázol néhány gondolatot a mentálisan beteg börtönpopulációról.