Emlékezetpolitika és felelősség - Sipos, Gréta (Magyar Rendészet, 2015)
A II. világháború szörnyűségei emberek sorsát pecsételték meg. Eltelt hetven év, és a múltat egyre inkább elfelejtik. A szándékos vagy spontán felejtés oka érdektelenség, közöny, felelősséghárító személyes érintettség, vélt vagy valós érdek. Az emlékezetpolitikai tisztánlátásban, amelynek alapja a felelősségvállalás és őszinteség, Németország jár az élen, a többi ország lemaradt. A sereghajtók között Magyarország is ott van. Ennek szellemében foglalkozom az emlékezetpolitika kialakulásával, szakaszaival, továbbá a fő kérdéssel, hogy miért is fontos emlékezni.