Gendernyelvészet az érák, a kultúrantropológia és a lingvisztikai szintek tükrében - Ürmösné Simon, Gabriella (Magyar Rendészet, 2019)
Valóban másképp kommunikál egy férfi és egy nő? Távoli szubkultúrákban markánsabbak-e a kommunikációs diszkrepanciák a két nem között, avagy európai közösségekben is megfigyelhetőek-e a diskurzusbeli különbségek? Mely mutatóik jobbak a férfiaknak és a nőknek, tekintettel a megkésett beszédfejlődésre, a verbalitásra, és az észlelésre? Mit értünk a „semmi doboz” alatt a férfiak agyában? A gendernyelvészet és a pszicholingvisztika aspektusából közelítjük meg a két nem kommunikatív kompetenciájának (közbevágás, bók, pletyka információ, „ugye” partikula, hümmögés, káromkodó lexémák, együttbeszélés, direktívák, problémamegoldás, diskurzusjelölő), és diskurzusainak az eltéréseit a lingvisztika különböző nyelvi szintjein (fonetika, morfológia és szintaktika).