A pönológia és a kriminálpedagógia rendészettudományi beágyazódottsága - Ruzsonyi, Péter (Magyar Rendészet, 2015)
Tanulmányunk többrétű feladatot tűz ki maga elé. Egyrészt a pönológia és a kriminálpedagógia rendészettudományi beágyazottságának tudományrendszertani és funkcionális elemzését végzi. Ennek érdekében részletesebben vizsgálja a három tudományterületet, és feltárja a közös metszéspontokat. Másrészt a közlemény hangsúlyozza a pönológia és a kriminálpedagógia PhD-szintű képzésének jelentőségét a rendészettudomány fejlődésére nézve. Bemutatja, hogy a szóban forgó tudományterületek hogyan vállalnak szerepet a büntetés-végrehajtási intézetek működtetésének, illetve irányításának korszerűsítésében; valamint azt, hogy miképpen képesek hozzájárulni a bűnmegelőzés céljainak megvalósításához, végsősorban a közbiztonság emeléséhez.