A rendészet államigazgatáson kívüli és piacosított szervei - Balla, Zoltán (Magyar Rendészet, 2015)
A rendészet az államigazgatás része. Szervei államigazgatásiak, önkormányzatiak és közigazgatáson kívüliek. Az önkormányzati rendészet viszonylag új törvénye a 2010. évi CXXX. törvény, amely sok új hatáskörrel látta el ezt a struktúrát. A közigazgatáson kívüli vagy másként piacosított rendészet egyre több állami rendészeti feladatot lát el.