A bűnüldözés strukturális hatékonysága - Vári, Vince (Magyar Rendészet, 2015)
A nyomozási feladatokat az ügyészség törvényességi felügyelete és tényleges szakmai irányítása mellett a rendőrség végzi, amely a differenciált eljárási metódusok kezdeményezésében nem rendelkezik eljárásjogi önállósággal. Mindeközben a legalitás elve a lehetetlent követeli meg: a törvények érvényesítését úgy, hogy közben növekedjen a bűnözés és az erőszakos küzdelem a javak megszerzéséért. A bűnüldözést folytató igazságszolgáltató szervek csak az ügyek egy meghatározott hányadát képesek feldolgozni, hisz minden bűncselekményt nem lehet megtorolni, és nem jelent megoldást a szervezeti változás, sőt még a létszámemelés sem. Időszerű tehát a változás a rendőrség és az ügyészség kapcsolatrendszerében, és a bűnüldöző hatóság kompetenciáiban.