Rejtett bűnözés, rendőrségi statisztika — objektív és szubjektív biztonság - Vári, Vince (Magyar Rendészet, 2016)
A latencia és a bűnüldözés minőségének kölcsönössége nyilvánvaló. A rendőrség munkája hatással van a lakossági bizalomra, a bizalom pedig alapjában határozza meg a felderítési eredményességet, mindazonáltal a lebukási rizikó determinálja a kriminalitást. A szubjektív biztonságérzet és az objektív biztonsági helyzet viszonya a mai modern kockázati társadalomban egészen sajátos értékelést kap. Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon önmagában a rendőrség mit tehet a biztonságérzet romlásával szemben, s a kérdésben milyen egyéb társadalmi folyamatok játszanak közre, amelyek túlmutatnak cselekvési lehetőségein és objektív hatókörén.