Vesztegetés elfogadása vagy hamis tanúzás? - Simon, Nikolett (Magyar Rendészet, 2016)
A kutatás alapját a Nemzetközi Büntetőbíróság statútuma képezi, a tanulmány a tárgykörben releváns igazságszolgáltatás rendjét sértő deliktumokkal kapcsolatban felmerülő anyagi jogi, dogmatikai problémákkal foglalkozik. Kiemelt figyelmet fordít a megvesztegetett tanú cselekményére, aki hamis okirati bizonyítékot nyújt be a folyamatban lévő büntetőeljárásban. A tanú megvesztegetése mint elkövetési magatartás szoros összefüggésben áll az egyes korrupciós bűncselekményekkel. A vesztegetés bűntette tárgyában hozott bírósági ítéletek alapul szolgálnak a felmerülő elhatárolási és dogmatikai kérdések megoldására.