Várva várt migránsok. Bevándorlás a 18. századi Magyarországon - Jámbor, Orsolya Ilona (Magyar Rendészet, 2016)
A török kiűzése után a korábban megszállt területek jelentős része elnéptelenedett. Az ország demográfiai egyensúlyát részben belső telepítésekkel, részben betelepítésekkel lehetett visszaállítani. A 18. században — és már ezt megelőzően is — több népcsoport érkezett Magyarországra, akik engedélyek, privilégiumok birtokában vállalták az ország gazdaságának talpraállítását. E betelepítések közül a legjelentősebb a németeké volt, s több hullámban zajlott. A szlovákok ebben az időben nem alkottak önálló államot, de a Felvidéken nagy számban éltek falvaikban.