Az ügyész szerepének módosulása a megváltozott szabálysértési jogi szabályozásban - Molnár, Marianna (Magyar Rendészet, 2016)
A törvényességi felügyeletből törvényességi ellenőrzéssé átalakult ügyészi hatáskörre vonatkozó rendelkezéseket egyrészt az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény (Ütv.), másrészt a 2012. évi II. törvény (Szabs. tv.) tartalmazza. Ezzel párhuzamosan az Ütv.-ben szabályozott ügyészi eszközök inkább a közigazgatási jog jellegzetességeivel rendelkeznek, míg a Szabs. tv.-ben meghatározott ügyészi intézkedések inkább a kriminális jellegű, a büntetőjogi szabályozáshoz idomulnak. Jelen írás a hatályos szabálysértési jog szerinti ügyészi törvényességi ellenőrzési hatáskör eszközeinek át- és kialakulását, a szabálysértési jogalkalmazás során nyert ügyészi gyakorlati tapasztalatokat összegzi.