A drogfüggőkkel kapcsolatos rendőri attitűdök relevanciája a társadalmi dimenzióban - Erdős, Ákos (Magyar Rendészet, 2019)
E tanulmány célja, hogy a rendőr és az állampolgár kapcsolatrendszerében (társadalmi dimenzióban) vizsgálja a drogfüggőkre vonatkozó rendőri attitűdök gyakorlati jelentőségét. A témában született tudományos kutatások eredményeit felhasználva vizsgáltuk a drogfüggőkhöz való rendőri viszonyulás gyakorlati relevanciáit. Eredményeink azt igazolják, hogy azokban az esetekben, amikor a rendőr szolgáltató szerepkörben intézkedik egy függővel szemben, elsősorban az olyan problémakategóriákkal találkozunk, mint a bizalmatlanság, az áldozathibáztatás, a többszörös viktimizáció, valamint a normasértés, diszkrimináció megjelenése. Míg a korlátozó szerepkörben intézkedő rendőr drogfüggőkkel kapcsolatos negatív viszonyulása kapcsán a bűnözőkép kialakítása, a hatalommal való visszaélés és diszkrimináció, az agresszió és a devianciaerősítés problémáival szembesülhetünk.