A tömeges méretű illegális migráció rendészeti kezelésének helyzete Magyarországon - Kui, László (Magyar Rendészet, 2016)
Az illegális migráció napjainkban európai jelentőségű problémává vált. Magyarország az illegális migráció szempontjából tranzitországnak számít, azonban 2015-ben az országot érintő illegális migráció tömeges méreteket öltött. A tömeges méretű illegális migráció kezelése speciális rendészeti intézkedések megtételét követelte meg. Az államhatár szigorú őrizete és a fokozott rendészeti jelenlét nem csökkenthető a jelenlegi illegális migrációs folyamatok hosszabb távú fennmaradása esetén.