Az integritás próbája – a megbízhatósági vizsgálatok hazai gyakorlata - Klotz, Péter (Magyar Rendészet, 2017)
A megbízhatósági vizsgálatot a közszolgálat és a hivatásos szolgálat ellátása jogszerűségének, valamint az intézkedési és munkaköri kötelezettség teljesülésének ellenőrzésére antikorrupciós eszközként vezették be 2011-ben. Jelen tanulmány áttekintést nyújt a megbízhatósági vizsgálatok alkalmazásának jogpolitikai okairól, nemzetközi gyakorlatáról, valamint magyarországi alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatairól és statisztikai adatokon, valamint egy gyakorlati példán keresztül arra keresi a választ, hogy az új jogintézmény mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket.