A bizonyítási kísérlet és történeti előzményei - Budaházi, Árpád (Magyar Rendészet, 2017)
A bizonyítási kísérlet mára részévé vált a nyomozásnak és a bírósági tárgyalásnak is. Bár ritkán alkalmazzák, ennek ellenére jelentős eljárási cselekménynek tekinthető, mert erősíti vagy cáfolja a terhelt vagy a tanú vallomását, illetve a hatóság feltételezését. A tanulmány bemutatja, hogy milyen előzmények vezettek a bizonyítási kísérlet létrejöttéhez és önállóvá válásához, ugyanis a gyökerei a szemlében kereshetőek, évtizedeken keresztül a szemle keretein belül alkalmazták.