Elrabolt ártatlanság - az Iszlám Állam gyerekkatonái - Gál, Csilla Emese (Magyar Rendészet, 2019)
A gyermekkatonák toborzásával a terrorizmus új arcát ismerhetjük meg. A szíriai és iraki területek jelentős részét birtokló Iszlám Állam új értelmezését adja a jelenségnek, hiszen a gyermekek bevonásával nemcsak jelenlegi helyzetének megerősítésére törekszik, hanem a hosszú távú célok elérését – a Kalifátus kiterjesztését – is szem előtt tartja. Hatékonyságának biztosítása csakis akkor lehetséges, ha a szervezet nemcsak túlél, hanem „elő is készíti” saját jövő generációját. Ennek fő eszköze a gyermekek toborzása, azért, hogy megfelelő szellemi, pszichológiai és fizikai kiképzés után egy olyan jövőbeli, lojális és önfeláldozó hadsereget szervezhessen, amely tovább viszi az Iszlám Állam ideológiáját még akkor is, ha a terrorszervezet a jelenlegi formájában megszűnik létezni.