Beszélhetünk-e bevándorláspolitikáról a középkorban? — Keleti migránsok az Árpád-házi királyok alatt - Jámbor, Orsolya Ilona (Magyar Rendészet, 2018)
Tanulmányomban a címben feltett kérdést boncolgatom az államalapítástól a török hódításig, nem ráerőltetve a múltra az újkori ismereteinket, felfogásunkat. A bevándorláspolitika modern rendszer, amely szakszerű közigazgatást, több intézmény összehangolt működését feltételezi. A középkorban más volt a helyzet. A külföldiek befogadása, elhelyezése, letelepedése uralkodói kegytől függött, amit érdek és esetleg erkölcsi szempontok vezettek.